Щедра Масляна!

 Масляна 2023 - це слов'янське народне свято, присвячене закінченню зими та настанню весни. Святкують його цілий тиждень, впродовж якого печуть млинці. 




Кожен день Масляної має свою назву і значення. 

  • Понеділок - зустріч Масляної

У перший день Масляної вдома робили прибирання і пекли перші млинці. Ними обов'язково пригощали жебраків і незаможних людей, або залишали млинці поруч з будинком - на помин покійних родичів. У перший день можна було ходити в гості або приймати гостей, а ще в понеділок встановлювали опудало  Масляної.  

  • Вівторок - Загравання 

У цей день проходили оглядини - батьки поспішали засватати дітей до початку посту. Хто хотів, міг сам пошукати свою половинку без допомоги батьків - наприклад, на гуляннях або в гостях. 

  • Середа - Тещині млинці

У третій день тижня зять повинен йти в гості до тещі. За кількістю частування на столі у тещі можна було судити про те, як сильно напартачив зять за минулий рік. І чим дружелюбнішою буде теща цього дня - тим щасливішим буде життя молодого подружжя. 

  • Четвер - Розгуляй, Широка Масляна

Це день розваг. Закінчувалися прибирання та всі господарські справи і починалися катання на санях, кулачні бої, стрибки через багаття та інші веселощі. 

  • П'ятниця - Тещині вечірки

У цей день теща повинна їхати з візитом до зятя. Але їхала вона не одна, а з подругами і родичами. Млинці, звичайно, зять не готував - це робила його дружина - але весь вечір повинен був всіляко потурати тещі і гостям.  

  • Субота - Посиденьки зовиці

Заміжні жінки запрошували в гості сестер чоловіка (зовиць), пригощали їх млинцями і вручали подарунки. Також разом ворожили на майбутнє.

  • Неділя - Проводи Масляної 

Цю неділю ще називають Прощеною. Цього дня закінчували святкувати, просили один у одного вибачення за скоєні образи та самі прощали кривдників. За традицією, зустрівшись, люди говорили один одному:" Прости мене", а у відповідь чули: "Бог тебе простить". Також в цей день поминали покійних і спалювали опудало Масляної.

Що не можна робити в цей час

У Масляний тиждень не можна переїдати, а також їсти млинці з м'ясними начинками.

Не можна лаятися, сваритися, лихословити і бажати іншим зла.

Не заведено зустрічати гостей, якщо в домі не прибрано.

Не можна нудьгувати та залишатися одному. Масляну прийнято відзначати гучно і весело.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

День Гідності та Свободи 2023